«ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - Ολυμπισμός και Αξίες: Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί»

Το Ολυμπιακό Μουσείο σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, σας καλούν στην Επιμορφωτική Ημερίδα- Βιωματικό Σεμινάριο, με τίτλο: «Ολυμπισμός και Αξίες: Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί», που διοργανώνουν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, ώρα 16:30, με σκοπό την ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης των Ολυμπιακών Αξιών στην εκπαίδευση. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του Ολυμπιακού Μουσείου για τη διάχυση του Ολυμπιακού Ιδεώδους υπό την αιγίδα της Unesco.
 
Στη διάρκεια της ημερίδας, που θα υλοποιηθεί εντός του Μουσείου, θα γίνει παρουσίαση του καταλυτικής σημασίας ρόλου του Ολυμπισμού για τη σύγχρονη κοινωνία, ειδικά σε θέματα διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, καθώς και επιμόρφωση σε πρακτικές προσέγγισης των Ολυμπιακών Αξιών,  μέσα από τα μουσειακά αντικείμενα και τις τεχνικές της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής. Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι Ολυμπιακές αξίες θα προσεγγιστούν υπό το πρίσμα της συμβολής τους σε ζητήματα που άπτονται της αγωγής υγείας σε ψυχολογικό, κοινωνικό και φυσικό επίπεδο.
 
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα συμμετέχουν με εισηγήσεις η κα Παρούλα Νάσκου - Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, η κα Χριστίνα Χρηστίδου, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, η Κυριακή Παπαδημητρίου, Μch Public Health, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας 4ης  Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης και Υπεύθυνη Κέντρου Αγωγής Υγείας Θεαγενείου Νοσοκομείου, η Δρ. Μαρία Νικοπούλου, ΕΔΙΠ ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και η Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου. Η επιμόρφωση στις βιωματικές δραστηριότητες θα υλοποιηθεί από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου, τη Δρ. Μαρία Νικοπούλου και τον Δρ.Σταύρο Παναγιωτάκη, Εικαστικό–Εκπαιδευτικό.
 
Η ημερίδα θα αποτελέσει την αφετηρία για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων και σχεδίων εργασίας, με μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας.
Σε όλους τους  συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό για την ανάπτυξη σχεδίων εργασίας καθώς και βεβαίωση συμμετοχής στην επιμορφωτική ημερίδα-σεμινάριο.
 
Οι εκπαιδευτικοί  που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση μέχρι και την  Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/1Tw26qlwLgdNaZ6501WbHUeqrMwGJWgE-B4sMeMkdYcs/edit

 

«ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - Ολυμπισμός και Αξίες: Μουσειοπαιδαγωγικά Σχέδια Εργασίας»

Το Ολυμπιακό Μουσείο σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, σας καλούν στην Επιμορφωτική Ημερίδα - Βιωματικό Σεμινάριο, με τίτλο: «Ολυμπισμός και Αξίες: Μουσειοπαιδαγωγικά Σχέδια Εργασίας», που διοργανώνουν την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, ώρα 16:30, με σκοπό την ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης των Ολυμπιακών Αξιών στην εκπαίδευση. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του Ολυμπιακού Μουσείου για τη διάχυση του Ολυμπιακού Ιδεώδους υπό την αιγίδα της Unesco.
 
Στη διάρκεια της ημερίδας, θα γίνει παρουσίαση του καταλυτικής σημασίας ρόλου του Ολυμπισμού για τη σύγχρονη κοινωνία, ειδικά σε θέματα διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, καθώς και επιμόρφωση σε πρακτικές προσέγγισης των Ολυμπιακών Αξιών, μέσα από τα μουσειακά αντικείμενα και τις τεχνικές της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής, του θεατρικού παιχνιδιού και των εικαστικών. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, θα προσεγγιστούν οι Ολυμπιακές αξίες  διαθεματικά, φανερώνοντας την πολυσχιδή ταυτότητα του θεσμού των Ολυμπιακών αγώνων, τόσο υπό το πρίσμα της ιστορικής εξέλιξής τους, με αναφορές στο ιστορικο-κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που τους ανέδειξε και διαμόρφωσε, όσο και σε άμεση σύνδεση με το παρόν και τις εμπειρίες παιδιών και εφήβων, με στόχο την κατάκτηση μιας ολοκληρωμένης και υγιούς προσωπικότητας.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα συμμετέχουν με εισηγήσεις η Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου και η κα Ξανθίππη Βασιλειάδου, Δρ. Μουσειοπαιδαγωγικής, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η επιμόρφωση στις βιωματικές δραστηριότητες θα υλοποιηθεί από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου, τον κ. Γιάννη Θεοδώρου, Ειδικό Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Θεατρικό Εμψυχωτή και τον Δρ. Σταύρο Παναγιωτάκη, Εικαστικό –Εκπαιδευτικό. 
 
Η ημερίδα θα αποτελέσει την αφετηρία για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων και σχεδίων εργασίας, με μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Σε όλους τους  συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό για την ανάπτυξη σχεδίων εργασίας καθώς και βεβαίωση συμμετοχής στην επιμορφωτική ημερίδα-σεμινάριο.
 
Οι εκπαιδευτικοί  που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση μέχρι και την  Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/1HIpPfsZKdPmbCfhbYEBLST_HvgbMz6yiYzv7iFRvGA8/edit 

 

«ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - Ολυμπισμός και Αξίες: Διαθεματικές Προσεγγίσεις»

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, από το Ολυμπιακό μας Μουσείο, το Επιμορφωτικό–Βιωματικό Σεμινάριο «Ολυμπισμός και Αξίες: Διαθεματικές προσεγγίσεις», σε συνεργασία με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της UNESCO.
Σε μια εκδήλωση υψηλού ενδιαφέροντος, με συμμετέχοντες μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναδείχθηκε μέσα από εισηγήσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, η σημασία του Ολυμπισμού στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς και ο καταλυτικής σημασίας ρόλος των Ολυμπιακών αξιών στα εκπαιδευτικά σχέδια δράσης, τόσο του Μουσείου όσο και των σχολείων. Οι εισηγητές Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, η κα. Αθανασία Νταή, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης, η κα Ιωάννα Ντέρη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας  Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης και ο κ. Ιωάννης Τομπούλογλου, Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης ανέδειξαν την παιδαγωγική διάσταση του Ολυμπιακού πνεύματος και των αξιών στην εκπαίδευση, καθώς και την ανάγκη συμπόρευσης Ολυμπιακού Μουσείου και σχολείου σε μεθόδους και θεματικές διδασκαλίας, με στόχο τη συνδιαμόρφωση προγραμμάτων που θα προωθήσουν τις Ολυμπιακές αξίες.
Η θεωρία έγινε πράξη στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, με τα βιωματικά εργαστήρια μουσειοπαιδαγωγικής, εικαστικών και θεατρικού παιχνιδιού, που υλοποιήθηκαν εντός της μόνιμης έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου. Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιμορφώθηκαν σε τρόπους προσέγγισης των Ολυμπιακών αξιών, ως εργαλείο εκπαίδευσης μέσα από τα μουσειακά αντικείμενα, την εικαστική έκφραση, το σώμα και την κίνηση. Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου, ο Δρ.Σταύρος Παναγιωτάκης, εικαστικός- εκπαιδευτικός και ο κ.Ιωάννης Θεοδώρου, Ειδικός Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής, Θεατρικός Εμψυχωτής εξοικείωσαν τους συμμετέχοντες σε τρόπους δράσης και μετουσίωσης των Ολυμπιακών αξιών σε καθημερινό βίωμα, εντός της σχολικής πραγματικότητας.
Παράλληλα, στη διάρκεια του σεμιναρίου, ανακοινώθηκε επίσημα και η ανοικτή πρόσκληση για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής δράσης «PEACE Project Act IV», μια καινοτόμα δράση του Ολυμπιακού Μουσείου, στην οποία κλήθηκε ολόκληρη η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα να συμμετέχει, με εικαστικά έργα, που θα παρουσιαστούν από το Ολυμπιακό Μουσείο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα επιβράβευσης και ενθάρρυνσης για κάθε προσπάθεια αλλαγής και εξέλιξης προσωπικής ή συλλογικής.
Η Δρ.Κυριακή Ουδατζή, εκ μέρους του Ολυμπιακού Μουσείου, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό, συγχαίροντας τους Υπεύθυνους των Γραφείων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν.Θεσσαλονίκης για την πρόθεση δημιουργίας κοινών δράσεων με στόχο την ανάδειξη των Ολυμπιακών  αξιών. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στο οποίο παρουσιάστηκε η άμεση σύνδεση Ολυμπιακού Μουσείου με το σχολείο ως αμφότερη σχέση με κοινή παιδαγωγική στόχευση. Οι εργασίες της επιμορφωτικής ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την κοινή απόφαση να συνεχιστεί η συνεργασία σε επίπεδο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και να επεκταθεί με κοινές δράσεις και με δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα συμβάλλει στο έργο των εκπαιδευτικών για τη μεταλαμπάδευση των Ολυμπιακών αξιών στη σχολική πραγματικότητα, έργο που θα αποτελέσει την εκκίνηση μιας ερευνητικής διαδικασίας για τις Ολυμπιακές αξίες στην εκπαίδευση, μέσω διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων. 
 
 
 
 

«ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - Ολυμπισμός και Αξίες: Διαθεματικές Προσεγγίσεις»

«ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ»

Το Ολυμπιακό Μουσείο σας καλεί στην Επιμορφωτική Ημερίδα- Βιωματικό Σεμινάριο, με τίτλο: «Ολυμπισμός και Αξίες: Διαθεματικές Προσεγγίσεις», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Α'βάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Αγωγής Υγείας Β'βάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Α'βάθμιας Εκπαίδευσης  και το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Β´βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ώρα 16:30, με σκοπό την ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης των Ολυμπιακών Αξιών στην εκπαίδευση. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του Ολυμπιακού Μουσείου για τη διάχυση του Ολυμπιακού Ιδεώδους.
Στη διάρκεια της ημερίδας, θα γίνει παρουσίαση του καταλυτικής σημασίας ρόλου του Ολυμπισμού για τη σύγχρονη κοινωνία, ειδικά σε θέματα διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, καθώς και επιμόρφωση σε πρακτικές προσέγγισης των Ολυμπιακών Αξιών, μέσα από τα μουσειακά αντικείμενα και τις τεχνικές της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής, του θεατρικού παιχνιδιού και των εικαστικών. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, θα προσεγγιστούν οι Ολυμπιακές αξίες  διαθεματικά, φανερώνοντας την πολυσχιδή ταυτότητα του θεσμού των Ολυμπιακών αγώνων, τόσο υπό το πρίσμα της ιστορικής εξέλιξής τους, με αναφορές στο ιστορικο-κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που τους ανέδειξε και διαμόρφωσε, όσο και σε άμεση σύνδεση με το παρόν και τις εμπειρίες των παιδιών και εφήβων, με στόχο την κατάκτηση μιας ολοκληρωμένης και υγιούς προσωπικότητας.
 
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα συμμετέχουν με εισηγήσεις, έμπειροι μουσειοπαιδαγωγοί καθώς και μέλη της σχολικής και της ακαδημαικής κοινότητας. Η επιμόρφωση στις βιωματικές δραστηριότητες μουσειοπαιδαγωγικής, εικαστικών και θεατρικού παιχνιδιού, θα υλοποιηθεί από τους έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου, από τον κ. Γιάννη Θεοδώρου, Ειδικό Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Θεατρικό Εμψυχωτή και τον Δρ. Σταύρο Παναγιωτάκη, εικαστικό- εκπαιδευτικό.
 
Η ημερίδα θα αποτελέσει την αφετηρία για τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων και σχεδίων εργασίας, με μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν από το Ολυμπιακό Μουσείο.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό για την ανάπτυξη σχεδίων εργασίας και βεβαίωση συμμετοχής στην επιμορφωτική ημερίδα-σεμινάριο.
 
Οι εκπαιδευτικοί  που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή καλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση μέχρι και την  Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/16rJW4GJy9COkrCynoH_3hpnM2AQ0HeSmiSgi4_B-FA0/edit

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου

Back to top