ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι το Ολυμπιακό μας Μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από 12 έως και 20 Αυγούστου, λόγω έκτακτης συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Σας ευχαριστούμε για την αναμενόμενη κατανόηση.
 
URGENT ANNOUNCEMENT
Please be advised that our Olympic Museum will be closed to the public from August 12th to August 20th due to unpredicted maintenance of the electromechanical facilities.
Thank you for your kind understanding.

"GLOBAL INNOVATION FORUM FOR TOMORROW"

Το κοινό όραμα για καινοτόμες εφαρμογές στην Ολυμπιακή Παιδεία αποτέλεσε σημείο συνάντησης διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Το Ολυμπιακό μας Μουσείο, με την ιδιότητα του συνδιοργανωτή, φιλοξένησε τις εργασίες του φόρουμ  ''GLOBAL INNOVATION FOR TOMORROW'' οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη 25 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία. 

Η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για την εφαρμογή των Ολυμπιακών αξιών από τις τοπικές κοινότητες έως το παγκόσμιο γίγνεσθαι, οδήγησε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η συζήτηση δεν περιορίστηκε στα ήδη πεπραγμένα αλλά αναπτύχθηκε με σχεδιασμό νέων διεπιστημονικών προγραμμάτων διεθνούς επιπέδου. 

Ο συντονισμός του διεθνούς φόρουμ έγινε από την Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου και Επισκέπτρια Καθηγήτρια Μεταπτυχιακών Τμημάτων Ολυμπιακών Σπουδών Δρ.Κυριακή Ουδατζή καθώς και από τον εμπνευστή και ιδρυτή του ''04Η Αlliance'' και Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Tsukuba, Δρ.Αλέξη Λύρα. Οι εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια του Yale, του Brighton, της Ιαπωνίας, της Θράκης και της Κύπρου, παρουσίασαν τα προγράμματα που έχουν ήδη εφαρμόσει στην πράξη και ο διεπιστημονικός διάλογος άνοιξε, με νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων ενώ στο πλαίσιο του workshop προέκυψαν διεπιστημονικά σχέδια δράσης που συνδυάζουν την τεχνογνωσία, προερχόμενη από ποικίλα επιστημονικά πεδία.

Η χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας Σοφία Παπαδοπούλου, συνέβαλε ουσιαστικά στις εργασίες του φόρουμ καθώς μοιράστηκε τόσο την προσωπική της εμπειρία από τον χώρο του αθλητισμού όσο και τα αποτελέσματα της επιστημονικής της έρευνας. Οι δυνατότητες που χαρακτηρίζουν τον αθλητισμό αλλά και το Ολυμπιακό κίνημα γενικότερα για ευκαιρίες κοινωνικής αλλαγής και προόδου ενέπνευσαν καινοτόμες και ολοκληρωμένες προτάσεις. 

Η Ολυμπιακή Ιδέα για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ισχυρή κινητήριος δύναμη ανάπτυξης, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, βάσει των νέων δυναμικών συνεργασίας που αναπτύχθηκαν. 

 

"GLOBAL INNOVATION FORUM FOR TOMORROW"

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο, ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ Ολυμπιακής Καινοτομίας, από το Πανεπιστήμιο Tsukuba, του Τόκιο σε συνδιοργάνωση με το Ολυμπιακό Μουσείο. Οι εργασίες του δικτύου θα διαρκέσουν τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ολοκληρωθούν σε Αρχαία Ολυμπία και Αθήνα, την 1η Αυγούστου. Εναρκτήριο χαιρετισμό και καλωσόρισμα στην πόλη που φιλοξενεί το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας, απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος αφού αναγνώρισε την εν γένει προσφορά του Μουσείου στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας, υπογράμμισε πως ανάλογες ενέργειες δικτύωσης, συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και αναβαθμίζουν διεθνώς το ρόλο της Θεσσαλονίκης. Η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου και συντονίστρια των εργασιών, Δρ.Κυριακή Ουδατζή τόνισε μεταξύ άλλων, πως και αυτή η συνάντηση αποτελεί ομαλή εξέλιξη των διεθνών σχέσεων που εδώ και χρόνια, σταθερά και μεθοδικά καλλιεργεί το Μουσείο, με πολιτιστικούς αλλά και εν γένει φορείς της Ολυμπιακής οικογένειας και με στόχο τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας. Το Ολυμπιακό Κίνημα αποτελεί την όσμωση πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών αρχών και ιδεών και παρόμοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες, από όλους τους φορείς που το υπηρετούν, και ιδιαίτερα εκείνων που εδράζουν στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι επιβεβλημένες. 

Τέλος, ο Δρ. Αλέξης Λύρας,Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Tsukuba, ευχαρίστησε θερμά το Μουσείο για την άψογη φιλοξενία και ανέδειξε την ανάγκη, ενόψει και των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών. 

Σημειώνεται πως στη διεθνή συνάντηση συμμετέχουν εξέχοντες επιστήμονες από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ολυμπιακή Παιδεία και στην διάχυση του Ολυμπισμού ως φιλοσοφία ζωής, παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές σύγχρονης παιδαγωγικής. Το Ολυμπιακό Μουσείο, ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με πολυετή εμπειρία στον τομέα σχεδιασμού αλλά και υλοποίησης καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μεταλαμπαδεύει καθημερινά σε χιλιάδες μαθητές προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, με στόχο ένα καλύτερο αύριο, που στηρίζεται στις Ολυμπιακές αρχές και αξίες. 

 

"GLOBAL INNOVATION FORUM FOR TOMORROW"

Το Ολυμπιακό μας Μουσείο, μέλος του δικτύου: "Olympism For Humanity Alliance" (Ο4Η), φιλοξενεί με την ιδιότητα του συνδιοργανωτή, το ''Παγκόσμιο Φόρουμ Ολυμπιακής Καινοτομίας για ένα Καλύτερο Αύριο'' που θα υλοποιηθεί από την Τρίτη 25 έως και την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στην Αρχαία Ολυμπία, έως την 1η Αυγούστου.

Η διεθνής συνάντηση, όπου θα συμμετέχουν εξέχοντες επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με αντικείμενο την Ολυμπιακή Παιδεία, αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της πρόσφατης Συμφωνίας Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο φορέων, με στόχο τη διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών, την ανάπτυξη δράσεων Ολυμπιακής Παιδείας, κ.ά. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, θα παρουσιασθούν βέλτιστες παιδαγωγικές πρακτικές και θα κατατεθούν προτάσεις σχεδιασμού καινοτόμων προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας. Το Ολυμπιακό μας Μουσείο, με τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα αποτελέσει παράλληλα και φορέα εφαρμογής των νέων στρατηγικών ανάπτυξης και μεθόδων προώθησης των Ολυμπιακών Ιδεωδών, που θα προκύψουν από τη συνάντηση. Ο συντονισμός του διεθνούς φόρουμ θα γίνει από την Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου και Επισκέπτρια Καθηγήτρια Μεταπτυχιακών Τμημάτων Ολυμπιακών Σπουδών Δρ.Κυριακή Ουδατζή καθώς και από τον  εμπνευστή και ιδρυτή του ''04Η alliance'' και Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Tsukuba, στο Τόκιο, Δρ.Αλέξη Λύρα. Στη συνάντηση, τις εργασίες της οποίας θα ανοίξει ο κ.Γιώργος Δημαρέλος, Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκτός από το Ολυμπιακό Μουσείο και την O4H alliance, θα συμμετέχουν ειδικοί και επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Αμερικής (Yale), της Ιαπωνίας (TIAS), της Κύπρου, της Ινδίας και της Ελλάδας.  

 

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου

Back to top