Ιστορικό

1998 - 2010 ΔΡΑΣΗ - ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Μουσείο Αθλητισμού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1998, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού Μακεδονίας- Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης. Το 2001 μετασχηματίστηκε σε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με την επωνυμία ''ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ''.

Τον Ιανουάριο του 2008, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε το μουσείο ως το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας, υπό την επωνυμία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.  Η μέγιστη τιμής αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του μουσείου στο κοινό της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας αποτέλεσε ορόσημο εισόδου του μουσείου στη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας τους.  

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι περιορισμένες δυνατότητες της πρώτης του έδρας, στην Πλατεία Αριστοτέλους, ξεπεράστηκαν στο νέο ιδιόκτητο κτίριο στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου.

Το νέο κτίριο εντάσσεται πολεοδομικά σε έναν κόμβο ιδιαίτερης αθλητικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής σημασίας, ενώ η κτιριακή υποδομή προσφέρει τη δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων του χώρου, χάρη στη λειτουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου αμφιθεάτρου, δυο αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, ενός αναψυκτηρίου και ενός πωλητηρίου.

Στόχοι του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η διαφύλαξη, ανάδειξη, ενημέρωση και δραστηριοποίηση του κοινού σε θέματα αθλητικής κληρονομιάς, καθώς και η επικοινωνία και συνεργασία με φορείς της αθλητικής οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η εκθεσιακή δραστηριότητα του Ολυμπιακού Μουσείου, που συνοδεύτηκε από εκδόσεις, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου

Back to top