Εκπαιδευτικά Προγράμματα μαθητών Σχολικής ηλικίας

Ολυμπιακά αγωνίσματα στην αρχαιότητα και σήμερα 

Ποιος τελικά ξεκίνησε τους αγώνες στην Αρχαία Ολυμπία; Ήταν ο Ηρακλής; Στο Ολυμπιακό Μουσείο μπορείτε να ανακαλύψετε αθλήματα που εξασκούσαν οι Έλληνες στην αρχαιότητα και να τα συγκρίνετε με τα σύγχρονα. Ερευνώντας τα τεκμήρια της έκθεσης οι μικροί επισκέπτες θα λύσουν γρίφους, θα κατασκευάσουν αγγεία, θα ρίξουν ακόντιο, θα διασκεδάσουν και θα μάθουν παίζοντας μέσα στο μουσείο. 

2013s-arxaioi.jpg

 Μαθητές Β΄και Γ΄Δημοτικού ¨Το πένταθλο του Ολυμπιακού Μουσείου¨

Μαθητές Δ΄έως Στ΄Δημοτικού ¨Ταξίδι στο χρόνο¨ 


 Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες 

Αθλητές που επηρέασαν την ιστορία του αθλητισμού, μετάλλια και στολές, αφίσες και δάδες, γνωρίστε τις μεγάλες στιγμές της Ολυμπιακής ιστορίας μέσα από την μόνιμη έκθεση του μουσείου. Μέσω των διαθεματικών προγραμμάτων τα παιδιά εισάγονται στις βασικές έννοιες του Ολυμπισμού και αναπτύσσονται γνωστικά.   

2013s-sygxronoi.jpg

Μαθητές Β΄και Γ΄Δημοτικού ¨Μα...σκότ¨

Μαθητές Δ΄και  Στ΄Δημοτικού ¨Σαμποτάζ στην έκθεση Ολυμπιακών Αγώνων¨ 


Παραολυμπιακοί Αγώνες 

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των σύγχρονων Αγώνων, οι Παραολυμπιακοί αγώνες δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν σαν θεματική από το μουσείο. Με εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα αναπηρίας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.  

2013s-paraolimiakoi.jpg

Μαθητές Β΄και Γ΄Δημοτικού ¨Γνώρισε τα Παραολυμπιακά αθλήματα Goalball&Boccia ¨

Μαθητές Δ΄έως Στ΄Δημοτικού ¨Spirit in Motion ¨ 


Επιστήμη των Αθλημάτων 

Μια διαδραστική πρόκληση για παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων, βασιζόμενη στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και της απαίτησης για σωματική συμμετοχή. Ο παιγνιώδης τρόπος μάθησης, καθώς πρόκειται κυρίως για μηχανήματα εξομοίωσης των αθλημάτων και το πλούσιο εποπτικό υλικό, δημιουργούν το καλύτερο περιβάλλον μύησης στον αθλητισμό. Πως λειτουργεί η όραση; Ποια η σημασία του ιδανικού βάρους ενός ατόμου; Η ευλυγισία και τα αντανακλαστικά είναι αναπτυσσόμενες δεξιότητες;    

2013s-epistimi-athlimaton.jpg

Μαθητές Β’ έως Γ’ Δημοτικού. Τίτλος Προγράμματος: ‘’Φτάνοντας στα «άκρα» Μαθαίνω τις δυνατότητες μου’’

Μαθητές  Δ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού. Τίτλος Προγράμματος: ‘’Δράση και διάδραση’’ 


"Citius – Altius – Fortius"

Η ανάγκη κινητικής δράσης των παιδιών ως διαδικασία κατάκτησης της γνώσης, οδήγησε στη δημιουργία ενός πλήρως προσομοιωμένου χώρου στίβου. Στόχος του  εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η άμεση σωματική εμπλοκή των παιδιών σε μια σειρά διαφορετικών δραστηριοτήτων, ώστε να αντιληφθούν τη λειτουργία του σώματός τους κατά την άσκηση.  Χωρισμένοι οι μαθητές σε ομάδες, ‘’συναγωνίζονται’’ τόσο σε ομαδικό όσο και ατομικό επίπεδο. 
Σε 3 κουλουάρ μήκους 35 μέτρων, ένα σκάμμα 5 μέτρων για άλμα εις μήκος, στρώμα για άλμα εις ύψος, πεδίο ρίψεων σφαίρας, αλλά και μηχανήματα μετρήσεων των σωματομετρικών χαρακτηριστικών, δημιουργούν ένα περιβάλλον ανακάλυψης και μάθησης, γύρω από κεντρικές έννοιες του αθλητισμού. 

2013s-citius.jpg

Μαθητές Β’ έως Γ’ Δημοτικού    
Τίτλος Προγράμματος: ‘’Τα αγωνίσματα του στίβου – Σύνθετα & Ομαδικά’’

Μαθητές Δ’ έως ΣΤ’ Δημοτικού
Τίτλος Προγράμματος: ‘’Νους υγιής εν σώματι υγιεί’’ 


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Υγιεινής Διατροφής’’ για σχολεία, δημιουργήθηκε το 2008 και  αποτέλεσε πραγματική καινοτομία, κερδίζοντας το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και παιδιών. Ο στόχος της σταδιακής μεταβολής των καθημερινών συνηθειών των παιδιών, στο κυλικείο του σχολείου, στην κουζίνα του σπιτιού, σε κάθε επιλογή γεύματος, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή τους στο περιβάλλον της κουζίνας. Για δύο ώρες οι μαθητές μυούνται στην υγιεινή διατροφή, μαθαίνοντας τη διατροφική πυραμίδα, αλλά και μαγειρεύοντας στην κουζίνα του μουσείου. Την πρώτη ώρα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα σταθμισμένο προς την αναπτυξιακή τους φάση, ενώ τη δεύτερη η δράση μεταφέρεται στην κουζίνα. Μια παιδαγωγός και ένας σεφ κατευθύνουν το ταξίδι της γεύσης και της μάθησης, δημιουργώντας το ιδανικό κλίμα βιωματικής δράσης και μάθησης.

2013s-ygiini.jpg

Μαθητές Β΄και Γ΄Δημοτικού ¨Ανακάλυψε την πυραμίδα¨

Μαθητές Δ΄έως Στ΄Δημοτικού ¨Ο μαραθώνιος της διατροφής¨

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου

Back to top