Έκθεση Μπάσκετ
Η έκθεση «Μεγάλες Στιγμές του Ελληνικού Μπάσκετ» αποτελεί την καινούρια εκθεσιακή παραγωγή μεγάλης διάρκειας του Ολυμπιακού Μουσείου. Σχεδιάστηκε και οργανώθηκε, με σκοπό να υπηρετήσει την αποστολή του Μουσείου για τη διαφύλαξη και προβολή της αθλητικής ιστορίας της χώρας με τρόπο διαλεκτικό και διαδραστικό, με σαφή εκπαιδευτικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα επιτρέποντας πολλαπλές αναγνώσεις και προσπέλαση διαφορετικών βαθμίδων πληροφορίας με τη χρήση ποικίλων μέσων.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες ενότητες, που κάνουν αναφορά στις πρωτιές της Εθνικής Ομάδας και των αθλητικών Συλλόγων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επίσης και στα Κύπελλα και Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών. Ιδιαίτερης ιστορικής αξίας είναι η εισαγωγική ενότητα που περιλαμβάνει την ιστορία τοπικών Συλλόγων κατά τα πρώτα χρόνια της διάδοσης του αθλήματος.
Στόχος της έκθεσης είναι να προβληθούν οι απαρχές του αθλήματος στην Ελλάδα και οι μεγάλες επιτυχίες που έχει προσφέρει το μπάσκετ στη χώρα μας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, τη σταθερή ανοδική του πορεία. Βασική επιδίωξη είναι η έκθεση να επηρεάσει θετικά το κοινό, με συνέπεια, τα μικρά παιδιά ιδίως, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να αποτελέσουν οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές άξια πρότυπα προς μίμηση για τη νέα γενιά.
Συγκεκριμένα, η έκθεση ξεκινά με την προβολή τοπικών ομάδων και αθλητών της Θεσσαλονίκης, μιας και αποτελεί τον τόπο γέννησης και διάδοσης του αθλήματος στην Ελλάδα. Προβάλλεται η ιστορία των παλιών αθλητικών Συλλόγων, στους οποίους αγωνίστηκαν και διαμορφώθηκαν πολλοί από τους μετέπειτα σπουδαίους καλαθοσφαιριστές, ενώ ιστορικά αντικείμενα, όπως υποδήματα, μετάλλια, καλάθια από το γήπεδο της Χ.Α.Ν.Θ. και φωτογραφικό υλικό πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη ενότητα.
Βεβαίως, η κύρια και πιο σημαντική ενότητα της έκθεσης είναι αυτή που αφορά στις Μεγάλες Στιγμές. Με τον όρο αυτό εννοούνται η γέννηση του Μπάσκετ στην Χ.Α.Ν.Θ., η ίδρυση της Ε.Ο.Κ. και βέβαια κάθε κατάκτηση του Ευρωπαϊκού ή Παγκόσμιου Κυπέλλου από την Εθνική ομάδα, ή από κάποιον αθλητικό Σύλλογο, γεγονότα τα οποία αναφέρονται με σαφή χρονολογική σειρά. Σε αυτή την ενότητα κύριο μέλημα είναι να γίνεται αναφορά στη σύνθεση της ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο, αλλά και μία σύντομη περιγραφή του αγώνα με έμφαση σε ορισμένα κρίσιμα στιγμιότυπα που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η ενότητα πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό, αλλά και από τρισδιάστατο υλικό, όπως Κύπελλα, μετάλλια αθλητών, διπλώματα και φανέλες από τη διοργάνωση. Από το μετάλλιο της Α.Ε.Κ. το 1968 και το μετάλλιο του 1987 μέχρι το κύπελλο Ευρώπης του 2005 και το κύπελλο Ευρωλίγκα του Παναθηναϊκού το 2011. Σκοπός σε κάθε Μεγάλη Στιγμή είναι να προβληθεί τόσο η προσπάθεια όσο και η ικανοποίηση των αθλητών, με έμφαση στην αναμφισβήτητα μεγάλη διάκριση των ομάδων.
Ομοίως, θέλοντας να καταγράψουμε τους σημαντικούς Συλλόγους στην Ελλάδα από τη γέννηση του Μπάσκετ στη χώρα μας μέχρι σήμερα, θεωρήθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθεί στην έκθεση μία ενότητα που θα αφορά στα Κύπελλα και τα Πρωταθλήματα Ελλάδος. Με αυτόν τον τρόπο καταφαίνεται η μεγάλη ιστορία, αλλά και η σταθερή αξία κάποιων αθλητικών Συλλόγων. Παλιές φανέλες, τα πρώτα κύπελλα των Συλλόγων και το γούρικο σακάκι του Γιάννη Ιωαννίδη αναδεικνύουν την ιστορία του μπάσκετ και φέρνουν στον κόσμο αναμνήσεις από τις μεγάλες επιτυχίες του αθλήματος στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, σε αντιστοιχία με τις Μεγάλες Στιγμές αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η καλύτερη αγωνιστική περίοδος, τόσο των Συλλόγων, όσο και σημαντικών παικτών που κατάφερναν σε μία χρονιά να αναδεικνύονται νικητές τόσο, σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εξέχουσα θέση στην έκθεση λαμβάνουν τα αντικείμενα του Νίκου Γκάλη, του κορυφαίου Έλληνα μπασκετμπολίστα που ανέτρεψε το ρουν της ιστορίας του μπάσκετ στη χώρα μας, αλλά και των Δημήτρη Διαμαντίδη, Θοδωρή Παπαλουκά και Γιώργου Σιγάλα και του Ευθύμη Ρεντζιά.
Τέλος, ως Ολυμπιακό Μουσείο θεωρήθηκε απαραίτητο να γίνει μία μικρή αναφορά στην πρώτη φορά που η Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης συμμετείχε το 1952 σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά αυτόν τον τρόπο το Μουσείο στηρίζει το θεσμό, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει τις μεγάλες προσωπικότητες εκείνης της εποχής που συμμετείχαν στην Εθνική ομάδα κάτω από αναμφισβήτητα δύσκολες, λόγω εποχής, καταστάσεις.